1 april 2005 - Inzending voor Metro-column-wedstrijd


Meer is Beter


Laatst kreeg ik een overheidsfolder in de bus. Er stond het volgende:


De Wet MWEE


Zoals u waarschijnlijk wel weet, is per 1 april 2005 de baby- en kindermarkt in Nederland volledig geliberaliseerd middels de Wet MWEE (Mededinging van Wieg tot EindExamen). Dit betekent in concreto dat het niet langer is toegestaan om een kind een volledig monopolie binnen een gezin of huishouden toe te staan. Het kabinet is hier nu klaar voor, na ruim negen maanden intensieve voorbereiding en mondsnoering van oppositie binnen en buiten de Tweede Kamer. Een speciaal in het leven geroepen mededingings-toezicht-controle-orgaan OHWEE (Opletten, Hè, van Wieg tot EindExamen) zal toezien op de naleving van de nieuwe regels.


Waarom deze folder?

Er leven onder ouders, kinderen en pasgeborenen veel vragen omtrent deze nieuwe wet. Wat betekent dit voor ons gezamenlijk inkomen? Gaat mijn jonge broertje of zusje mijn oude kleren dragen? Hoe ervaar ik als pasgeborene deze wet? Daarom deze folder.


Allereerst lopen we met u een paar stappen langs.


Waarom de Wet MWEE?


Het was het Ministerie voor Familiezaken en Huishouding al langer een doorn in het oog dat vrijwel de volledige samenleving nagenoeg compleet geliberaliseerd was, maar het gezin nog niet. Tegelijk bereikten de minister diverse signalen uit de samenleving die zij niet langer konden negeren.


Enige of monopolie-kinderen krijgen onevenredige hoeveelheden snoep en cadeaux bij festiviteiten en jubilea. Het percentage nieuwe kleding ligt bij monopolie-kinderen veel hoger dan bij geliberaliseerde kinderen. Ouders met monopolie-kinderen hebben veel meer moeite om het kind het principe van prijsafspraken bij te brengen.


Het kabinet kon dit niet langer aanzien, en sluisde in januari 2004 de Wet MWEE door de Tweede Kamer. Dankzij durf en daadkracht duurde het slechts een dikke negen maanden voordat de wet MWEE van kracht werd. Nu dus, op 1 april 2005.



Wie profiteert er nou van de Wet MWEE?


Allereerst uiteraard het tweede (derde, vierde, volgende) kind. Het Produktschap voor Familiezaken en Huishouding heeft in opdracht van het Ministerie de gevolgen van de Wet MWEE onderzocht, en daaruit blijkt het volgende:

* Zonder de Wet MWEE zouden er sowieso veel minder (34,6%) tweede (derde, etc.) kinderen bestaan.

* De Wet MWEE leert het oudste kind de principes van eerlijk delen, samenleven en goed kinderschap. Dit levert op den duur een hardwerkende burger op die zijn/haar eigen verantwoordelijkheid durft te nemen.

* De Wet MWEE geeft de ouders de mogelijkheid om de kinderen tegen elkaar uit te spelen. Wil de oudste een dagje Efteling? Dan wil de tweede misschien wel een (goedkoper) dagje strand. En nummer drie vindt de video van Pippi Langkous ook al prima. Niet alleen financieel, ook emotioneel kunnen de ouders zo naar optimale efficiëntie en gelijkschakeling streven. Zo zal er zich een gezonde strijd om aandacht ontwikkelen. En houden de ouders aan het eind van de maand nog iets over.

* Tenslotte heeft de verwachte 'tweede babyboom' een positief effect op de uit de hand lopende vergrijzing in Nederland.


Kortom, een win-win-win-win-situatie.


Heeft u vragen? Bezoek onze website www.meerisbeter.nl of bel 0900-123456 (E 0,90 p/m)


Deze folder kwam tot stand in samenwerking met het Produktschap voor Familiezaken en Huishouding, en is gedrukt op gerecycled luierpapier.